J. Greshoff
aan
Menno ter Braak

[Kaapstad], 2 december 1939

IX verzonden 2 dec. 1939

I6 nov
II8 nov
III11 nov
III11 nov
IV14 nov
V20 nov
VI23 nov
VII27 nov
VIII28 nov
IX2 dec

Beste Menno,

Ik was van plan je weer zeer uitvoerig te schrijven, maar je zult je met deze weinige woorden tevreden moeten stellen: dagbladen benemen mij iedere levenslust. Gisteren waren we hier alle, Scholtz en ik, fysiek misselijk van de Russische ploertery t.o. Finland. Vandaag brengen de kranten nu nog weer het bericht van een hernieuwde perscampagne tegen[?] Nederland en België, als voorbereiding tot een actie. De heeren wenschen nu een ‘actieve’ neutraliteit ten bate van Moffrika!! Door de mislukking van hun mijnoorlog zijn ze radeloos geworden. En ik zie hen tot alles in staat. Wanneer je zoo in angst en beven zit, is het bijna niet te doen je rustig te vertellen wat mij deze week overkomen is: een tochtje met de Celvedos Laur naar Stellenbosch en Paarl, een avond met de Bijl's (zij is een dochter van van Blankenstein) naar de Maleierhoven.

Mijn werk ligt natuurlijk ook weer tegen de grond. Daar komt nog bij dat ik zóó weinig post ontvang, dat ik mij meer en meer afgesloten gevoel. Het bericht van Eddy bracht de eenige vreugde. Maar dat was dan ook werkelijk een verlossing, dat ik iets van hem vernam: ik begon er al over te malen. Jouw laatste bericht is van 19 Oct. Dat ik ongeveer 3 w. later, dus 8 Nov. gekregen heb en sindsdien (dus in ca. 28 dagen) niets, terwijl je toch zéker geschreven hebt. Briefwisselen wordt onder deze omstandigheden een wanhoop.

Ik heb van de week ook eenige artikelen over Hen. RH voor Huisgenoot en radio gemaakt; maar ze zijn, gezien de toestand mijns gemoeds, niet best geworden.

Hierbij ingesloten eenige fotos met artikel uit De Burger van het huis van Jacques en Hélène Malan te Houtbaai, waar wij zoo menig aangenaam uur gesleten hebben. Het wonderlijke woord ‘Windmaker’ is Afrikaansch voor ‘luxe’: ‘moderne luxe woning’.

Vergeef mij mijn kortheid. Een volgende brief beter.

Heef veel liefs voor Ant en jezelf van geheel je Jan

 

Ik heb het niet vergeten in te sluiten, gelijk zoo dikwijls geschiedt

 

A quand?

 

Origineel: Den Haag, Letterkundig Museum

vorige | volgende in deze correspondentie
vorige | volgende in alle correspondentie