Les Fourberies de Scapin
Le médecin malgré lui
Schoolvoorstelling

De Molière-proef van verleden jaar heeft, blijkbaar goed voldaan aan de commissie, die de schoolvoorstellingen organiseert. Gisteren is voor een boordevollen schouwburg wederom een voorstelling door Fransche acteurs gegeven van twee stukken van den onuitputtelijken tooneelspeler en -schrijver, en ook thans is het succes groot geweest. ‘La Compagnie du Chariot’ onder leiding van Jean Jacques Olivier heeft dan ook den goeden stijl voor dit soort werk te pakken; er is tempo, er is exact en onsentimenteel spel, er is de noodzakelijke homogeniteit van het ensemble. En daarom komt Molière hier tot zijn volle recht.

‘Les Fourberies de Scapin’ geeft de intriges van den slimmen knecht, die zich van allerlei trucs bedient om in het gecompliceerde samenstel van misleiding en liefde de eerste viool te spelen; ‘Le Médecin malgré lui’, den door stokslagen gepromoveerden dokter, satyre tevens op de windwetenschap der echte artsenijkunde ten tijde van Molière. Beide stukken ziet men met genoegen nog eens aan zich voorbijtrekken, al is het eerste wel het minste van de twee. Maar er was gisteren een zeer verdienstelijke Scapin (René Barré) en een niet minder verdienstelijke Géronte (Paul Bonifas), die in samenwerking met de andere spelers den geest van Molière wisten over te brengen op het publiek. In den ‘Médicin’ was vooral Olivier als Sganarelle, de valsche dokter en Bonifas als een andere Géronte te bewonderen. Waarmee niets ten nadeele der overige medespelenden is gezegd.

Voor den aanvang der voorstelling heeft de heer Mettrop met enkele woorden dr W. van Schothorst en diens werk in het belang van de schoolvoorstellingen herdacht. De aanwezigen verhieven zich gedurende eenige oogenblikken van hun zitplaatsen.

M.t.B.